top of page
Sök
  • Skribentens bildJenny Havenro

Cysta i bakknäna - rehab

Min medryttarhäst Lori har varit diffust halt på ena frambenet ett tag. Har trots det misstänkt att hon har något "fel" i bakbenen. Hon ser ut att avlasta bak genom att lägga sin tyngdpunkt framåt och går på bogarna. Jag har länge känt spänningar i hennes muskler i främst hals- och bogmuskler, men även bak i hamstrings, ländrygg och gluteus. Plus att hon tappat bakdelen flera gånger vid ridning samt varit reaktiv runt framförallt häger bakben. Igår var vi på klinik med henne där hon undersöktes av en fantastisk veterinär. Lori blev även röntgad, både framben från carpus och ner samt båda bakknäna. Det visade sig tyvärr att Lori har cystor i båda sina bakknän, mer i höger knä. Troligtvis har hon haft det i hela sitt liv. Röntgen visade även en tillväxtförändring i hovvvägen i båda framhovarna som kan vara kopplat till misstänkt fång för ca 5 månader sen. Nu blir det antiinflammatoriskt i 10-14 dagar och sen återbesök om ca 4 veckor.


Det var ett tufft besked att få, men vi ska tänka positivt och göra det bästa för Lori nu. Veterinären sa på en gång att Lori behöver hjälp rent muskulärt pga spända och ömma muskler. Lori har ju kompenserat väldigt länge och det känns ändå bra att ha fått ett svar nu. Har läst på en del och sett hästar som aldrig kan ridas igen och hästar som kan ridas. Men vi får ha is i magen nu och fokusera på ett steg i taget.


Veterinären tyckte det var alldeles fantastiskt när hon hörde att jag är hästmassör och sa att jag verkligen kan hjälpa Lori. Jag frågade om jag verkligen ska massera Lori nu när hon ska gå på medicinering. Veterinären svarade att, ja det ska jag, för Lori behöver det. Så nu under medicineringen ska jag främst fokusera på cirkulation och att hjälpa lymfsystemet. Så fantastiskt med en veterinär som såg musklernas betydelse och att jag som hästmassör verkligen kan och ska hjälpa Lori. Kände en extra stolthet och respekt över mitt yrke efter de fina orden från veterinären.


Vad som kommer hända konkret med själva cystorna vet vi inte i dagsläget. Vi får veta mer vid nästa besök på kliniken. Nu är det fokus på rehab med massage och övningar, främst tömkörning rakt fram på jämnt underlag. Sen kommer vi även börja vänja in Equi-band då Lori saknar styrka i sin bålmuskulatur och har svårigheter att lyfta sin rygg. Håll tummarna för oss! Fortsättning följer under resans gång.
116 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page