top of page
Varför hästmassage

Varför hästmassage?

Hästarna är våra största atleter med fler än 700 muskler som ligger i flera skikt, upp till 5 olika muskellager.

En muskelspänning/muskelspasm uppstår på grund av syrebrist. Det går inte att se en muskelspänning med ultraljud, den kan bara upptäckas med händerna. Massage jobbar med hela nervsystemet, då det är nervsystemet som styr musklerna och det är musklerna och dess senor som förhindrar att leder låser sig.

En muskel kan bli spänd av tex sadel, träns, täcke - dvs yttre tryck på vävnaden. Syrebrist kan också uppstå av monotont/mekaniskt arbete som ger spänningar, vilket leder till en kortare muskel. Det i sin tur kan påverka leder och senor. Hästen kan även få kompensatoriska spänningar av en skada, tex hälta.

Även interna problem kan ge upphov till muskelspänningar, till exempel mag- och tarmproblem. Tandproblem kan ge spänningar i käkar och även i hästens höfter. Så vid behandling av SI-led bör även käkleden kollas.

Massage ökar cirkulationen. Cirkulationen som kommer från hjärtat sköter kroppen om själv. Den venösa cirkulationen kan man påverka med massage då den inte sköts automatiskt. Gallor är exempel på ett trögt venöst återflöde. I förlängningen om man inte gör något kan hela lymfsystemet påverkas. Här är det viktigt med både massage och rörelse. 

Att "rida bort" spänningar går inte alltid pga hästens minne - dvs hästens mentala motstånd motarbetar spänningen. Exempelvis finns spänningar kvar av den gamla sadeln trots att hästen fått en ny sadel. Dessa spänningar försvinner inte av sig själv utan hästen behöver hjälp med detta.

En annan viktig orsak till att hästen behöver massage är rent känslomässigt. Hästen kan ha ett mentalt trauma, ogillar beröring, eller vara stressad.  Massage har en lugnande effekt då det påverkar nervsystemet. Det parasympatiska nervsystemet aktiveras endast när kroppen är i vila och inte i stress. I motsats är det sympatiska nervsystemet kopplat till stress, fara och flykt. Så mitt jobb blir i dessa fall att få släppas in i hästens skyddsszon och hjälpa hästen att tillåta sig att slappna av och återhämta sig och slutligen ta emot och uppskatta beröringen. 

Exempel på när massage är bra

Förutom förebyggande friskvård finns det så klart situationer då hästen behöver behandling. Nedan följer en kortare lista på några exempel när det kan vara bra att ta ut en hästmassör till hjälp: 

- muskelspänningar

- nedsatt prestation

- dålig cirkulation

- trögt lymfsystem

- stelhet

- svullnader och gallor

- motstånd i ridningen

- obehag vid sadling

- trötthet

- subakut efter skada

- spårar fel

- stress

- oro

Viktigit att tänka på

Viktigt att tänka på

Det finns tillfällen när man inte ska massera en häst. Stäm gärna av punkterna nedan innan bokning av tid. Vid osäkerhet är du varmt välkommen att kontakta mig för frågor och rådgivning. Massage ersätter aldrig veterinärvård! Jag masserar aldrig en häst som är halt, då hänvisar jag alltid till veterinär. Övriga tillfällen jag inte masserar samt viktigt att tänka på:

  • Vid feber - infektion

  • Vid akuta inflammationer

  • Akut hovböld - vid hovböld blir hästen halt och skapar kompensationer. Dessa kompensationer behöver hästen ha vid det akuta skedet. Dvs hästen behöver sitt försvar och därför får man inte massera och ta bort detta försvar.

  • Smittsamma hudsjukdomar - tex ringorm eller annan smittsam svampsjukdom

  • Om du rakar din häst, vänta med massage i ca 2 veckor. Hästar som rakas kan bli väldigt hudömma vid behandling samt att det är svårt att massera en nyrakad häst

  • Ha gärna inte på flugmedel eller glansmedel innan behandling, pälsen ska vara torr och trög i pälsen

  • Ge inte kraftfoder innan behandling, grovfoder går däremot bra

  • Rid inte precis innan massage då hästen blir varm av både träning och massage. Låt det gå ett par timmar innan massagen i så fall.

Nedan visar hur lång tid det bör gå efter olika behandlingar innan massage:

Vaccinering (influensa)

3 veckor

Övriga vaccin

2 veckor

Kortisonbehandling

2 veckor

Metacam

1 vecka

Avmaskning

1 vecka

Kiropraktor

1 vecka

Akupunkur

4 dagar

Massage

2 dagar

bottom of page