top of page
Behandlingar

Behandlingar

Nedan följer en beskrivning av de olika metoder jag använder så att du som hästägare får en större inblick i vad de olika behandlingsmetoderna innebär och vad som händer i hästens kropp. Jag kombinerar ofta flera metoder och utgår alltid ifrån den enskilda hästens behov. Oavsett vilken behandling din häst får ger jag dig tips om övningar du kan göra själv för att hjälpa din häst. Vill du veta mer om hur jag jobbar är du välkommen att kontakta mig så berättar jag mer.

Klassisk massage

Klassisk massage

Massagens syfte är att få igång en bra cirkulation i hästen, lösa upp spänningar, hjälpa till att få samt bibehålla smidiga muskler som underlättar hästens arbete och rörelsemönster. Massagen hjälper även hästen att slappna av och återhämta sig. Klassisk massage är väldigt bra som förebyggande behandling men även bra när ett muskulärt problem uppstått. I massagen inkluderas även behandling av triggerpunkter där muskeln går på högvarv utan chans att slappna av. där går jag in med en teknink som ger muskeln en microvila för att sen få igång muskeln igen.  Massage ger även ökad blodcirkulation och ökar frisättningen av hormonet Oxytoxin, det så kallade "lugn-och-ro-hormonet".

Lymfmassage

Lymfmassage

Lymfsystemet brukar kallas för det bortglömda systemet. Men det är ett av kroppens viktigaste system för immunförsvaret. Det är kroppens avlopp som ska föra bort överskottsvätska, slaggprodukter och gifter via blodomloppet och ut ur kroppen genom urinen. Hästen har fyra huvudsakliga lymfstationer. En lymfstation är där flera lymfnoder "bor" tillsammans. Behandlingen går ut på att med lätta strykningar och vibrationer i lymfflödets riktning föra flödet mot de olika lymfstationerna. På vissa ställen där det är stopp kan man behöva gå djupare med massagegrepp för att få loss stoppet. Det är en lugn och rogivande behandling som brukar uppskattas av hästarna. Huden kan klia lite när man kickar igång flödet och efter behandlingen brukar hästen vilja kissa.

Sportmassage med stresspunkter

Sportmassage med stresspunkter

Rörelse är som en våg med en startpunkt och en slutpunkt. Om det uppstår en muskelspänning någonstans längs vägen, hämmar det vågen, dvs hämmar rörelsen då det uppstår ett motstånd. En spänd muskel kan inte dra ihop sig samt förlängas, vilket krävs för att den ska arbeta korrekt. Att fortsätta arbeta med detta rörelsemotstånd i kroppen kan i slutändan leda till en skada i en muskel eller i en led. Det går inte att bygga/stärka en muskel som har en spänning/motstånd. En muskelspasm uppstår på grund av syrebrist som i sin tur är kopplat till hästens arbete. Hästen har, enligt pionjären inom hästmassage Jack Meagher som behandlat tusentals hästar, 25 muskulära stresspunkter på vardera sida kroppen i anslutning till muskelfästen och ursprung. Det är i dessa stresspunkter som muskelspasmer oftast startar. Metoden går ut på att lätta på spänningar i dessa punkter med en speciell teknik, så hästen får tillbaka sin rörelsefrihet vilket är av stor vikt om hästen ska kunna prestera på topp.

Akupunktur Häst och Hund

Triggerpunkter

Akupunktur är en ca 5000 år gammal kinesisk behandlingsform med ursprung. Enligt kinesisk medicin hör kropp och själ ihop, det ena utesluter inte det andra. Med nålar frigör man energi genom att skingra blockeringar så det skapas balans i flödet. Det gör att förutsättningarna för kroppens självläkande processer främjas. När man sätter i en nål dras kroppens energi till nålen, dvs syre, näring och vita blodkroppar. Det som är så fantastisk med akupunktur är att man behandlar både symptomen och orsaken till grundproblemet. Man tänker alltid helheten inom TCM (Traditional Chinese Medicine). Exempel på vad man kan behandla med akupunktur är: eksem, senskador, hormonproblem, ppid, luftvägsproblem, svaga bakknän, shivering, spända muskler, nedstämdhet, oro, skendräktighet (hundar), öron- och ögonåkommor, magproblem mm. Akupunkturen är också fantastisk att arbeta med förebyggande genom att stärka och vitalisera immunförsvaret. 

Som komplement till nålarna använder jag mig även av Moxaterapi, vilket innebär stimulering genom värme med hjälp av moxastav. Den värmer, cirkulerar och skingrar stagnation. Moxan tillför energi. Den är fantastisk att arbeta med över tex njurar och lumbalregionen på både häst och hund med ryggproblem.

Observera att det är en karenstid på 96 timmar för häst om du vill tävla efter behandling med nålar.

Observera att det är en karenstid på 7 dygn för hund om du vill tävla eller ställa ut efter behandling med nålar.

Strain Counter Strain

Fasciarelease

Strain counterstrain är en osteopatisk metod som arbetar med somatiska dysfunktioner, dvs med kroppens proprioceptorer som signalerar "fel". Proprioception innebär hästens kroppsmedvetenhet i förhållande till övriga delar av kroppen, samt kroppsdelarnas förhållande till omgivningen, både stillastående och i rörelse. Behandlingen går ut på att jobba med subtila mobiliseringar av leder och muskler. En väldigt mild och behaglig metod för hästen men otroligt effektiv och med en omedelbar effekt.

Medicinsk laser
Strain Counter Strain

Medicinsk laser

Laserbehandling stimulerar läkning och lindrar smärta. Vid behandling aktiveras och påskyndas cellernas, och därmed kroppens, självläkning. På väldigt spända områden kan det vara bra att först behandla med laser innan massage. Laser är också väldigt effektivt för sårläkning och senskador. Laser är mycket bra för lymfsystemet som med fördel kan komplettera lymfmassagen jag gör med händerna. Likaså är laser väldigt bra att använda på hästens akupunkturpunkter. Laserbehandling är smärtfritt och ger inga biverkningar men kan ibland ge en lite stickande eller värmande känsla. Hästarna brukar gilla laser och bli väldigt avslappande under behandlingen.

Observera att det är en karenstid på 96 timmar för häst om du vill tävla efter behandling med laser.

bottom of page