top of page

Välkommen till min blogg 

Här bloggar jag om mitt arbete som hästmassör samt ger allmänna tips och råd till dig som håller på med hästar.

Sök
  • Skribentens bildJenny Havenro

Det pratas mycket och gärna om låsningar hos hästen. Men det talas förvånansvärt lite om muskler och dess betydelse. Självklart kan en häst vara låst i en led, men då är det viktigt att ställa några frågor. Är det leden som är låst? Är det muskler som är spända? Är det ligamenten? Viktigt att veta vad som är vad.


En häst som tex är starkare i ena sidan behöver inte innebära att den har en ”låsning”. Hästen kan ha kortare muskler, dvs spänningar i musklerna. Och det hindrar så klart leden att röra sig ”fritt”.


Jag upplever ofta när jag behandlar hästar en känsla av att hästen ”sitter fast”, främst p.g.a. dålig cirkulation (syrebrist i muskler p.g.a. spänningar)och/eller trögt lymfflöde. Genom att kicka igång flödet känns hästen mer elastisk i musklerna redan under behandlingen. Tror en viktig orsak är att många hästar rör sig för lite. Upplever att hästar har mer spänningar nu under vinterhalvåret p.g.a. bla underlag och broddar. Vill förtydliga att detta är min personliga upplevelse och erfarenhet, men vill dela med mig av mina tankar


Varje unik häst lär mig något nytt. Jag låter hästen guida mig genom att se och lyssna på hästens signaler. Signalerna kan vara allt ifrån väldigt tydliga till otroligt subtila. Så det gäller att vara med och vara närvarande


Och känslan när kvittot kommer från hästen är obeskrivlig


Välkommen att boka in en tid för genomgång av din hästs muskler!
35 visningar0 kommentarer
  • Skribentens bildJenny Havenro

Helt otroligt glad är jag! Igår var Lori på klinik igen på sitt första återbesök. Jag kunde tyvärr inte vara med men ägaren berättade efteråt hur det gått. Veterinären hade gett mycket beröm för att Lori är mycket mjukare i sina muskler, hon har bättre överlinje och bukstöd. Lori gick mycket bättre i longeringen än förra gången, dvs hon rör sig bättre på grund av mindre spänningar.


Vi kan börja arbeta henne uppsuttet, endast i skritt utan sadel. Men vi ska blanda tömkörning med ridning då träning från marken är så otroligt bra för hennes rehab. Vi ska fokusera på att få henne böjd runt innerskänkel så hon inte "faller in", samt sidförande rörelser. Hon har svårt att föra fram yttre fram åt båda hållen i traven. Däremot var galoppen mycket bättre, hon faller inte framåt lika mycket som förra gången och kan behålla galoppen flera varv utan att bryta av. Vi har jobbat mycket med att stärka hennes bukstöd och bakdel så kraften kommer från rätt källa, därför går hon inte "på bogarna" lika mycket längre.


Lori har fortfarande förstorad Brachiocephalicus vänster sida, och det bidrar så klart till hennes "problem" att böja sig runt skänkeln. Vi ska fortsätta massera och stretcha muskeln. Rom byggdes inte på en dag, rehab tar sin tid :)


Veterinären berömde även för tejpningen av Loris bakknän som jag gjorde för ett par veckor sen, den har gjort mycket för Lori. Likaså arbetet med Equi-bandet. Att få beröm för tejpningen kändes extra fint då jag fortfarande är nybörjare i området. Att ha detta fina samarbete med veterinär gör mig varm i hjärtat.


Det här känns så underbart! Här fick jag det mest fantastiska kvittot på att jag tänkte rätt när jag arbetade fram Loris rehabplan. Det handlar om att lita på sin magkänsla och att tro på sig själv. Vi som team runt Lori har gjort ett fantastiskt jobb tillsammans. Jag är så sjukt stolt!


Nästa återbesök blir om 4-6 veckor. Så nu kör vi vidare med arbetet till en hållbar häst, heja oss :)


Nytt återbesök om 4-6 veckor. Så nu kär vi vidare med arbetet, heja oss!

31 visningar0 kommentarer
  • Skribentens bildJenny Havenro

Flera vet redan men nu är det dags att meddela er alla att jag kommer påbörja en ny utbildning i januari 2022. Då kommer jag påbörja en resa på 1,5 år inom kinesisk medicin och hästakupunktur!! Det känns alldeles fantastiskt roligt! Akupunktur är en metod jag verkligen tror på. Kinesisk medicin och akupressur ingår i min befintliga utbildning. Men jag vill även kunna erbjuda att sätta nålar och då krävs det en längre utbildning.


Det som avgjorde att jag tog steget var efter en föreläsning på Axelsons Animal Massage School hos den fantastiska Marina Axelson. Hon hade bjudit in Dr. Marco Testa, en IVAS-utbildad veterinär från Italien, i två dagar. Han utbildade sig till veterinär 1985 och specialiserade sig i akupunktur för häst för ca 20 år sen. Han är helt fantastisk. Han föreläste och behandlade totalt 4 olika hästar med helt otroliga resultat på kursen jag var med på. Han inspirerade mig att ta det slutgiltiga beslutet att själv utbilda mig.


Så inom snar framtid kommer jag även kunna erbjuda akupunktur till mina kunder :)


54 visningar0 kommentarer
1
2
bottom of page