top of page
Sök
  • Skribentens bildJenny Havenro

Låsningar och muskelspänningar

Det pratas mycket och gärna om låsningar hos hästen. Men det talas förvånansvärt lite om muskler och dess betydelse. Självklart kan en häst vara låst i en led, men då är det viktigt att ställa några frågor. Är det leden som är låst? Är det muskler som är spända? Är det ligamenten? Viktigt att veta vad som är vad.


En häst som tex är starkare i ena sidan behöver inte innebära att den har en ”låsning”. Hästen kan ha kortare muskler, dvs spänningar i musklerna. Och det hindrar så klart leden att röra sig ”fritt”.


Jag upplever ofta när jag behandlar hästar en känsla av att hästen ”sitter fast”, främst p.g.a. dålig cirkulation (syrebrist i muskler p.g.a. spänningar)och/eller trögt lymfflöde. Genom att kicka igång flödet känns hästen mer elastisk i musklerna redan under behandlingen. Tror en viktig orsak är att många hästar rör sig för lite. Upplever att hästar har mer spänningar nu under vinterhalvåret p.g.a. bla underlag och broddar. Vill förtydliga att detta är min personliga upplevelse och erfarenhet, men vill dela med mig av mina tankar


Varje unik häst lär mig något nytt. Jag låter hästen guida mig genom att se och lyssna på hästens signaler. Signalerna kan vara allt ifrån väldigt tydliga till otroligt subtila. Så det gäller att vara med och vara närvarande


Och känslan när kvittot kommer från hästen är obeskrivlig


Välkommen att boka in en tid för genomgång av din hästs muskler!
34 visningar0 kommentarer

Comments


bottom of page